The great COBE’s architecture – kindergarden based on children’s drawings

cobe_frederiksvej_kindergarten_03

When I look back on my last two weeks, there’s no doubt that time has passed quickly. I shared with you the news about the exhibition on my facebook page. I will show some photos of it soon enough. If you would like to see it yourself, I invite you to La Galerie d’architecture, located on 11 rue des Blancs Manteaux in Paris.

Working very hard during last months, doing many things at the same time and visiting the Renzo Piano’s exhibition taking place in Cité de l’architecture et du patrimoine, I realised how much I love architecture and like my job. Therefore, today’s post will be about architecture. I love the projects that are simple but unconventional. An understanding of the subject, environment and program of the building is always an essential part of a project. It’s what makes possible to design a building that simply ‘fits’. A building emerged from detailed analyzes, expert opinions and consultations, meeting the needs of the users and well situated for it’s context – that’s a great architecture.

The project of the Frederiksvej Kinderkarten in Copenhagen designed by Danish office COBE definitely meets the description. The architects created 11 small houses joined together with different orientation, creating space of 1,700 sq m. These houses look like homes with peaked roofs drawn by children. They adapt in size and height to the different scales in the context. I love this idea! The walls of the 11 small structures are constructed from metal mesh, allowing natural light entering the building through large skylights to flood the space. The project shows a playful village for kids, making room for 182 children from zero to six years old. The interiors are very safe, functional and challenging for children at the same time.

“We wanted to create a kindergarten in a class of its own. A place that provides the best possible settings for our children to grow up in, and promotes their learning and creativity”.

The architects created a variety of rooms which are serving different types of activities for kids in all seasons. The different group rooms are connected by two atriums where informal meetings and group activities can take place. Slatted black structures contain two winter gardens – one at each end of the kindergarden.

I would love my children to attend this kindergarden. A real paradise!

“It is important for us to create intimacy and space for the children’s small worlds in the kindergarten, where they spend a large part of their day.”

Kiedy spojrzę na ostatnie dwa tygodnie, to muszę przyznać, że nie wiem kiedy minęły. Na mojej stronie na facebook’u podzieliłam się z Wami moim ostatnim wyzwaniem, wystawą prac biura w którym obecnie pracuję. Pokażę wkrótce zdjęcia z tej ekspozycji, które zrobiłam. Jednak jeśli chcielibyście osobiście zobaczyć wystawę, zapraszam Was do La Galerie d’architecture, znajdującej się przy 11 rue des Blancs Manteaux w Paryżu.

Po ostatnich miesiącach ciężkiej i długiej pracy, robiąc wiele rzeczy w tym samym czasie i po wyzycie wspaniałej wystawy wielkiego architekta Renzo Piano w Cité de l’architecture et du patrimoine, zdałam sobie sprawę jak bardzo uwielbiam architekturę i lubię moją pracę. Zatem, dzisiejszy post będzie o architekturze. Uwielbiam projekty, które są proste, minimalne, ale oryginlne. Zrozumienie projektowanego obiektu, najbliższego otoczenia i funkcji budynku jest istotną, wręcz esencjonalną częścią projektu. To wszystko sprawia, że możemy zaprojektować budynek, który idealnie wpisuje się w otoczenie. Budynek, który powstał dzięki szegółowym analizom, eskpertyzom i konsultacjom, spełaniający potrzeby użytkowników i wpisujący się w kontekst – to znakomita architektura.

Projekt Frederiksvej Kinderkarten w Kopenhadze zaprojektowany przez duńskie biuro COBE zdecydowanie spełnia powyższy opis. Architekci stworzyli budynek przedszkola łącząc razem 11 mniejszych budynków. Forma tych budynków została oparta na domach ze spiczastymi dachami rysowanymi zawsze przez dzieci. Zostały one idealnie wpisane w kontekst urbanistyczny dzięki odpowiedniej wielkości i wysokości. Wspaniały pomysł! Ściany tych 11-stu mniejszych struktur są wykonane z metalowej siatki, pozwalając wypełnić wnętrze naturalnym światłem. Projekt został stworzony jako mała wioska, mogąc pomieścić 182 dzieci, w której mogą one swobodnie grać,bawić się i uczyć. Wnętrza budynku są niezwykle bezpieczne, funkcjonalne, ale i rzucające wyzwanie dla dzieci. Architekci stworzyli szereg pomieszczeń, które służą różnym rodzajom zajęć dla dzieci we wszystkich porach roku. Poszczególne pomieszczenia grupowe są połączone przez dwa przedsionki, gdzie nieformalne spotkania i zajęcia grupowe mogą mieć miejsce. Ażurowe czarne struktury mieszczą dwa ogrody zimowe – po jednym na każdym końcu przedszkola.

Sami spójrzcie, ja bardzo bym chciała, by moje dzieci mogły uczęszczać do takiego przedszkola. Istny raj!

frederiksvej_kindergarten_00_credit_rasmus_hjortsh__j_-_coast_studio

cobe_frederiksvej_kindergarten_04

frederiksvej_kindergarten_02_credit_rasmus_hjortsh__j_-_coast_studio

frederiksvej_kindergarten_05_credit_rasmus_hjortsh__j_-_coast_studio

cobe_frederiksvej_kindergarten_14

cobe_frederiksvej_kindergarten_17

cobe_frederiksvej_kindergarten_19

frederiksvej_kindergarten_09_credit_rasmus_hjortsh__j_-_coast_studio

frederiksvej_kindergarten_08_credit_rasmus_hjortsh__j_-_coast_studio

cobe_frederiksvej_kindergarten_10

cobe_frederiksvej_kindergarten_11

frederiksvej_kindergarten_07_credit_rasmus_hjortsh__j_-_coast_studio

All images via the official website of the office COBE.